fredag 21 december 2012

Vecka 33


Barnet
När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.
Vikt 2 200 gram.
Mamman
Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Egna tankar
Nu är det bara 20 % (55 dagar) kvar av graviditeten. Jag tycker veckorna går i en rasande fart och lillan är aktiv i stort sett hela tiden. Hittills har jag gått upp 7 kg sedan inskrivningen i juli så jag räknar med att vågen stannar på en viktuppgång på max 12 kg när jag är fullgången vilket känns väldigt skönt. Nu börjar krämporna komma i kroppen. Har extremt ont i ryggen och lederna så Christian masserar mig varje kväll och det är ljuvligt. Nu börjar jag faktiskt känna att jag vill ha ut lillan just för att jag vill ha tillbaka min normala kropp, men också så klart för att jag längtar väldigt mycket efter att få bebisgosa och lukta på vår lilla tjej. Jag har börjat få en del domningar i vänstra låret om jag legat på vänster sida för länge, det är lite obehagligt att inte känna sitt ben men det går över efter en stund och om jag reser mig. Har länge varit täppt i näsan också och det sa jag till BM sist så nu har jag fått Rinexin som jag ska äta 2 ggr om dagen för att lindra nästäppan. För det är ingen vanlig förkylning utan man kan bli täppt i näsan under graviditeten för att slemhinnorna sväller. Nu hoppas jag att det ska bli bättre med detta läkemedel.


Magen v 32-0


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar